• De kracht van 'Waarom?'
  • Iemand die juist werkloos geworden, is begint meestal vol goede moed te solliciteren. Maar als het een paar keer mis gaat, is dat vaak genoeg om de moed te verliezen en spoedig wordt solliciteren een echte sleur. De moed verandert in wanhoop, en hoe meer je een job nodig hebt, hoe moeilijker het wordt deze te vinden, of erger, je komt vast te zitten in een job die je hoegenaamd geen voldoening geeft. Motivatie geraakt ingegraven in de gedachte van noodzaak.

    Een ingegraven motivatie betekent echter niet dat deze niet meer beschikbaar is. Jij beschikt over de kracht om deze weer op te graven, en daar heb je maar één woord voor nodig. Één vraagwoord heeft de kracht om van solliciteren een plezier te maken in plaats van een noodzaak, en door jezelf deze vraag te stellen, krijg je de munitie om vooreerst jezelf te overtuigen, maar daarnaast ook je potentiële toekomstige werkgever.

    'Waarom?', dat is de te stellen vraag bij elke sollicitatie. Waarom zoek ik werk? Waarom wil ik deze job? Waarom wil ik bij dit bedrijf werken? Waarom ...? Wees zo specifiek mogelijk, neem de tijd om over deze vragen na te denken en de antwoorden te visualiseren, en, heel belangrijk, zorg ervoor dat je er zelf in gelooft. Als hieruit blijkt dat deze positie is wat je wilt, ga ervoor! Door jezelf deze vragen te stellen zal je motivatie toenemen, je enthousiasme zal voortvloeien uit zowel je motivatiebrief als je lichaamstaal, en je hebt pasklare antwoorden voor enkele veel voorkomende vervelende vragen. Mocht je jezelf niet in deze functie kunnen herkennen, geen probleem, er zijn andere vacatures en bedrijven die ongetwijfeld wel aan je verwachtingen voldoen.

    Wanhoop is een slechte raadgever. Werkgevers herkennen mensen die op alle vacatures reageren omdat ze een job nodig hebben. Beperk je tot de jobs die je wil uitoefenen, en contacteer de bedrijven waarvoor je jezelf ziet werken, of ze nu een vacature hebben geplaatst of niet. Je zal jezelf een hoop tijd en teleurstellingen besparen, en het risico op een job die je niet wilt, wordt een stuk kleiner.