• Vragen stellen
  • Via een sollicitatiegesprek wil een mogelijke werkgever niet alleen te weten komen welke kandidaat het meest geschikt is voor de functie. Hij wil ook weten of een kandidaat interesse heeft om bij zijn bedrijf te werken. Er zijn twee manieren om je interesse kenbaar te maken, en duidelijk te tonen dat je een gemotiveerde medewerker zal zijn: interactie tijdens het gesprek en het stellen van vragen. Het is perfect mogelijk dat alles duidelijk is tijdens het gesprek en je bijgevolg geen bijkomende vragen meer hebt, het is dan ook ok om dit te zeggen. Ben je stiller van aard dan kan het helpen om vragen voor te bereiden of tijdens het gesprek te noteren om ze achteraf te stellen.

  • Op het gesprek gebaseerde vragen

    Een reactie op iets dat gezegd is geweest, is een zeer rechtstreekse manier om je interesse te doen blijken. Het is echter af te raden je interviewer te onderbreken. Schrhijf de vraag op wanneer ze je te binnen valt, en stel ze wanneer je ertoe de kans krijgt.

  • Wat is het meest en minst leuke aspect van de job?
    Wat geeft de succesvolle mensen in het bedrijf genoegdoening?

    Met deze vraag toon je directe interesse in de job. Door zowel naar positieve als negatieve aspecten te vragen, toon je tevens realiteitszin, en maak je duidelijk dat ook jij de job aan het afwegen bent.

  • Vraag naar opleiding, vorming en doorgroeimogelijkheden

    Meestal begin je onderaan de ladder. Het is echter niet de bedoeling dat je daar blijft. Vorming is een belangrijk deel voor elke werknemer om te groeien, door tevens naar doorgroeimogelijkheden te informeren, toon je ambitie om binnen het bedrijf iets te verwezenlijken.

  • Wat wordt mijn rol ten opzichte van de algemene bedrijfsstructuur?
    Wat is de bedrijfscultuur?
    Kan ik een rondleiding krijgen?

    Deze vragen tonen een interesse in het bedrijf, en helpen je een beeld te vormen van wat de job zal inhouden. Een rondleiding zal niet altijd toegelaten worden, zeker als de beveiliging vrij hoog is, maar vragen staat vrij en je interesse wordt meteen duidelijk.

  • Hoe word ik geëvalueerd?

    Deze vraag is ook voor jezelf heel belangrijk. In een bedrijf dat op een onvoldoende manier evalueert kun je niet verbeteren. Een constructieve evaluatie is essentieel, zorg dat je die krijgt.

  • Voor welke belangrijke uitdagingen zal ik staan?

    Het is geen slecht idee om hier bijvoorbeeld een recent project dat je op de bedrijfswebsite hebt gelezen aan te halen, en hierop door te gaan. Eventueel kan je vragen hoe het project en jouw vaardigheden het bedrijf vooruit zullen brengen.

  • Mag ik nog iets vertellen over ...

    Misschien is er iets dat je zelf een enorme troef vindt voor deze functie dat niet aan bod is gekomen, gebruik de kans om hierover uit te wijden.

  • Hebt u twijfels bij mijn kandidatuur?
    Hoe heb ik het ervan afgebracht (in vergelijking met de andere kandidaten)?

    Beide vragen getuigen van lef, en geven je de kans om de twijfels bij de interviewers weg te werken. Hierbij moet ik echter een kanttekening maken: zeker de laatste vraag kan bij minder extraverte interviewers confronterend overkomen. Voor een positie waar wel wat mondigheid verwacht wordt is ze dan weer een goudmijn. Met de eerste vraag kun je echter weinig verkeer doen.

  • Vraag naar het verdere verloop van de procedure

    Een ideale afsluiter. Het is immers belangrijk dat je weet waar je aan toe bent, en wanneer je een reactie kunt verwachten. Deze vraag haalt de focus echter weg van de rest van het gesprek, stel ze dus op het einde.